Συνοδευτικός μεζές όταν ανάψετε κάρβουνα μπορεί να είναι και το καλαμάκι λαχανικών. Περνάμε σε ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι διάφορα λαχανικά. Το μυστικό είναι να μουλιάσουμε σε νερό το ξύλινο καλαμάκι μισή με μια μέρα πριν για να μην μαυρίσει το ξύλο στη φωτιά. Λαχανικά προτείνονται πράσινες (απλές και καυτερές), κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές (όχι κάποιες ανοιχτόχρωμες - είναι πικρές), ντοματίνια και κρεμμύδι. Δοκιμάσαμε και κολοκύθια αλλά δεν ψηθήκανε. Για να βγάλουμε περίπου 10 καλαμάκια διαλέγουμε για όλα τα λαχανικά όσο πιο μεγάλα μπορούμε, γιατί διευκολύνει στο κόψιμο, από ένα από το καθένα εκτός από τις καυτερές πιπεριές που παίρνουμε δύο. Αφού τα πλύνουμε και τα καθαρίσουμε τα κόβουμε σε κομμάτια 2-3*2-3 cm. Αυτό που θέλει συγκεκριμένο τρόπο κοψίματος είναι το κρεμμύδι που αφού το κόψουμε στη μέση, το κάθε μισό το κόβουμε στα τρία με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνουν ροδέλες τα κομμάτια και να μπορούν να περαστούν στο καλαμάκι χωρίς να διαλύσουν. Τα πολύ μέσα κομμάτια του κρεμμυδιού δεν γίνετε να τα χρησιμοποιήσουμε. Στις δύο άκρες βάζουμε πράσινες, πορτοκαλί και κίτρινες πιπεριές μόνο, που είναι τα πιο σκληρά, για να μη φύγουν τα υπόλοιπα στη ψήσιμο. Μια πρόταση ενός φίλου είναι και για χαλούμι που είναι το μόνο που δεν λιώνει - δοκιμάστηκε και είναι υπέροχο !!!. Ακόμα δοκίμασα και μανιτάρια πλευρώτους.

   Αφού κόψουμε όλα τα κομμάτια περνάμε ένα ένα στο καλαμάκι με λίγη απόσταση μεταξύ τους φροντίζοντας την αναλογία ώστε να υπάρχει ποικιλία σε κάθε ένα και να μείνουν από αρκετά είδη για το τελευταίο. Τα έψησα στον ίδιο χρόνο με κεμπάπ και λουκάνικα. Γενικά μπορεί να μαυρίσουν λίγο στην άκρη. Όταν έχουν ψηθεί αρκετά μαζεύουν σε μέγεθος και μπορούμε αν θέλουμε να τα συρρικνώσουμε για να χωρέσουν και άλλα φαγητά.

     Αυτό που δίνει νοστιμιά είναι να μπει σως με λάδι, βαλσάμικο, μουστάρδα και λίγο μέλι 2-3 λεπτά πριν το ψηθεί η κάθε πλευρά. Μπορείτε να τη έχετε σε ένα δοχείο από μουστάρδα σωληνάριο στο ψυγείο αφού δεν έχει υλικά που χαλάνε.