Print
Category: Τα κλασικά
Hits: 3951

4 μερίδες

Υλικά

250 γραμμάρια φακές (1/2 πακέτο)

1 μεγάλο κρεμμύδι

4 σκελίδες σκόρδο

3 δαφνόφυλλα

λίγη ρίγανη

αλάτι

πιπέρι

1 κ. σούπας ντομάτα πάστα

1 κύβο KNORR λαχανικά

8 ποτήρια νερό

Παρασκευή 

     Ελέγχω τις φακές μήπως έχει κάποιο πετραδάκι μέσα. Πλένω καλά τις φακές. Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζω το μάτι στο 3 και ρίχνω στη χύτρα όλα τα υλικά. Με το μάτι πάντα στο 3 ανακατώνω συνέχεια μέχρι να πάρει βράση. Τότε κλείνω τη χύτρα βάζω τη βαλβίδα στη κατάλληλη θέση χαμηλώνοντας το μάτι στο 2. Μόλις σφυρίξει αλλάζω θέση τη βαλβίδα και κρατάω την ώρα. Κάθε 5 λεπτά ανακατώνω τη χύτρα (χωρίς φυσικά να την ανοίξω......) κουνώντας την κυκλικά για να μην πιάσει. Μετά από ορισμένο χρόνο ανάλογα τη χύτρα (στη δική μου περίπτωση 30 λεπτά) κατεβάζω το μάτι. Αφήνω τη χύτρα επάνω στο μάτι και περιμένω αρκετή ώρα μέχρι να κρυώσει. Όταν αλλάζοντας τη βαλβίδα στην αρχική θέση δεν βγάζει αέρα τότε είναι ασφαλές να ανοίξουμε τη χύτρα.

   Στις φακές είναι σημαντικό πόσο πηχτές θα γίνουν. Αν όταν βγούνε είναι νερουλές σε σχέση με τη προτίμησή μας τότε ανάλογα είτε ξανακλείνουμε τη χύτρα κάνοντας για μερικά λεπτά τη προηγούμενη διαδικασία, είτε τις βράζουμε χωρίς να κλείσουμε ερμητικά το καπάκι (τη χρησιμοποιούμε σαν κατσαρόλα).

Πριν σερβίρουμε αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα. Καλή όρεξη !!!