Print
Category: Ιδιομαγειρέματα
Hits: 4564

     Έχοντας αγοράσει 21 χοντρόφλουδα ( 1 cm ) πορτοκάλια χωρίς να το προσέξω για την εβδομαδιαία χρήση, έγινε η σκέψη για παρασκευή μαρμελάδας πορτοκάλι που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη κρέπα. Ακόμα είναι θαυμάσιο συνοδευτικό για γιαούρτι (το κορυφαίο για μένα είναι μαρμελάδα περγαμόντο).

     Για να τη παρασκευάσουμε χρησιμοποιούμε τη φλούδα χωρίς το ζουμί. Θα χρειαστούμε ακόμα ένα ολόκληρο με το ζουμί αφού βγάλουμε τα κουκούτσια. Ακόμα βγάζουμε τη βάση του κοτσανιού στη κορυφή και το σκληρό από τον πάτο του πορτοκαλιού. Μετράμε πόσο ζυγίζουν και θα χρησιμοποιήσουμε την ίδια ποσότητα σε βάρος ζάχαρη. Τα βράζουμε μόνα τους σε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν. Όταν βράσουν δοκιμάζουμε αν είναι πικρό τότε χύνω το νερό, βάζω νέο και το αφήνω για μισή μέρα. Τότε τα περνάμε ένα ένα στο μπλέντερ στύβοντας τα πριν με το χέρι πριν για να βγουν τα υγρά. Τα περνάμε στο μπλέντερ μέχρι να διαλυθούν σε πολύ μικρά κομματάκια προσέχοντας να μην μείνουν μεγάλα κομμάτια. Δεν βάζουμε πολλά κομμάτια μαζί στο μπλέντερ. Ρίχνουμε τα λιωμένα πορτοκάλια και τη ζάχαρη σε διαδοχικές στρώσεις στη κατσαρόλα. Τα βράζουμε στο 2 ανακατεύοντας συνέχεια με μια κουτάλα. Ένα ακόμα υλικό που μπορούμε να προσθέσουμε είναι ένα φακελάκι ζελέ πορτοκάλι. 

     Το κρίσιμο είναι το πότε θα βγει. Εκεί αν δεν υπάρχει εμπειρία μπορούμε να δοκιμάζουμε διαδοχικά αφού φυσικά τη κρυώσουμε. Περιμένουμε να κρυώσει και μετά τη βάζουμε στα βάζα. Στη περίπτωσή μου βγήκαν 5 βάζα μελιού 750 ml - 1 Kg.